Köpeklerin Korkuları ile Mücadele

Loading

Bu yazıda korkulara genel bir değinme yapmak istedim. Umarım sizlere yardımı olur.

Köpekler çok hızlı şehirleşmenin sonucunda çevrelerinde olup bitene alışmakta sıkıntı çekmeye başladılar. Aslında doğaları gereği iyi bir adaptasyon sergileyen köpekler zamana yakalamakta zorluk çekmeye başladılar. Modern hayatımızın getirisi olan birçok cihaz, araç, mekan ve yaşanılan olaylar onlar için yoğun, yüksek oranda stresi ve korkuları doğurdu. Korkusuz köpek yoktur… Doğada aşırı olmamak kaydıyla korkuları olan köpeklerin hayatta kalma oranları hiçbir şeyden korkmayan köpeklerden çok daha yüksektir. Ayrıca birçok köpek için içgüdüleri de korkularında tetikleyici olabilir. Kısa bir örnek ile açıklarsak, çöp konteynerini boşaltan kamyonun çıkardığı güçlü ses doğada yıldırım düşerken ki sesle bağdaştıran köpek için korku kaynağı olabilmektedir.

Genel Kurallar

  • En önemli sorununuz köpeğinizin korkuları değil, bu korkuları değiştirmek için harcayacağınız zamanın uzunluğu olacaktır. Korku yatan davranışları geriye çekmek sabır göstereceğiniz, tutarlı ve anlayışlı olacağınız bir uygulamadır.
  • Korkuları olan köpeğinize asla ceza vermeye kalkmayın. Bu daha fazla korkmasına, korkunun şekil değiştirmesine ya da tepkilerinin artmasına sebep olabilir.
  • Daima pozitif olun, unutmayın sizin tutumunuz köpeğiniz için çok önemlidir. Korkular karşısında kendini güçsüz ve aciz hisseden köpeğinize doğru yöntemler ile destek olun.
  • Basit hedefler belirleyin. Fazla beklenti hem sizin hem de köpeğiniz üzerinde baskı oluşturacaktır.
  • Ufak adımlar daima en önemlileridir. İstediğiniz davranışa yaklaşan her adıma büyük bir önem verin ve ödüllendirin.
  • Köpeklerdeki agresyonun en büyük sebebi korkularıdır. Eğer korkuları yüzünden agresyon gösteren bir köpeğiniz varsa eğitim süresince kendinizin, insanların ve diğer canlıların güvenliğini gözden geçirin. Aşırı durumlar için ise en iyisi profesyonel destek almanızdır.

Bir örnek ile devam edelim. Bizler gibi köpekler de edindikleri acı veren tecrübelerden dolayı korkular geliştirebilirler. Bu tip korkulara en iyi örnek ise bazı köpeklerin yaşadığı klinik korkusudur. Bu korkunun üstesinden gelmek için,

  • Her şey yavru iken başlar: Küçük yaşta veteriner hekiminize ziyaret edin, hekiminiz ile tanıştırın.
  • İlk tecrübenin önemi: Yavru köpeğiniz ile hekim arasındaki ilişkiyi sevecen tavırlar, lezzetli yiyecekler, güven veren dokunuşlar ve sakin bir ses tonu belirler.
  • Erişkin Köpekler de ziyarete: Sadece yavrular değil erişkin köpeklerin de can yanmadan ziyaretler yapması çok önemlidir.
  • Sadece canının yandığı bir yer değil: Unutmayın haftada 1-2 kere ziyaret edinilen, güzel anıların yaşandığı bir yerde aşı yapılırken ki can yanmasının çokta önemi yoktur.
  • Korkuyorsa: Köpeğiniz korkuyorsa onu sakinleştirmek için sevmeyin. Bunu teşvik olarak algılayabilir, ‘aferin ne güzel korkuyorsun daha fazla korkmanda sakınca yok’ demeyin.
  • Sadece kliniğe özgü ödüller kullanın: İçeri girer girmez verilen nefis sosis parçası, enjeksiyon ya da muayyene öncesi verilen, masadan inmeden önce ve kapıdan çıkarken bir parça daha. Ancak unutmayın bu ödül sadece klinik içinde verilmeli. Böylece klinik ziyaret edinilmesi gereken daha ilgi çekici bir yer haline gelecektir.
  • Korkudan titreyen köpekler için: Bazı köpeklerin titremesini azaltmak ve kendilerini güvende hissetmeleri için onları göğüs, sırt ve mide çevresini bir parça elastik kumaş ile sarmak çoğu zaman işe yarayan bir yöntemdir.
  • İçeri girmek istemiyorsa: Zorlamayın, azarlamayın, kayışına asılmayın.
  • İtaat eğitimine önem verin: Çoğu zaman basit itaat komutları köpeğinizi sakinleştirebilir. İtaat eğitimini ilk öğrettiğiniz yer genelde köpeğin kendini en rahat hissettiği ve stressiz yerlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki itaat eden köpek size teslim olur, sizi lider olarak kabul ediyorsa da sizin komutlarınız onu rahatlatacak bir olumlu tecrübe yaratabilir.

Yukarıda saydığımız yöntemleri deneyebilirsiniz.

Destek Alın: Yukarıdaki çözüm yolları, tavsiyelere bazı köpekler reaksiyon göstermeyebilir. Eğer sorunun kemikleşmiş olduğunu ya da çözmekte zorlandığınızı hissediyorsanız lokal bir Köpek Eğitmeni meslektaşımdan bilgi alın lütfen.

Saygılarımla…

Taner Gümüşgerdan / Profesyonel Köpek Eğitmeni

 

 

 

 

#kopekustasi #dogtrainer #özelköpekeğitmeni #özelköpekeğitimi #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #evdeköpekeğitimi #yerindeköpekeğitimi #köpekdostu #köpekaşkı #yavruköpek #köpekoteli #köpekdostuotel #özelders #köpekler #eğitim #tgdogtraining #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #özelders #köpekler #eğitim #veteriner #veterinerhekim #antalya  #izmir #ankara  #istanbul #siberianhusky #goldenretriever #rottweiler #pug #frenchbulldog #cavalierkingcharles #chowchow #akita #shihtzu #malinois #doberman #bulldog #schnauzer #poodle #labradorretriever #germanshepherd #pomeranian  #samoyed #istanbul #dogs #hunde #seyahat #gezi #kamp #dağlar #göl #deniz #doğa #tatil #camp #mountain #campervan #camperlife #vanlife #trip #travelwithdogs #nature #trekking #holiday

köpek ustası, dog trainer, özel köpek eğitmeni, özel köpek eğitimi, köpek eğitimi, köpek eğitmeni, evde köpek eğitimi, yerinde köpek eğitimi, köpek dostu, köpek aşkı, yavru köpek, köpek oteli, köpek dostu otel, özel ders, köpekler, eğitim, tg dog training, köpekler eğitim, veteriner, veteriner hekim, antalya,  izmir, ankara,  istanbul, siberian husky, golden retriever, rottweiler, pug, french bulldog, cavalier king charles, chow chow, akita, shihtzu, malinois, doberman, bulldog, schnauzer, poodle, labrador retriever, german shepherd, pomeranian, samoyed, dogs, hunde

Leave a Reply