Çağrıldığı Zaman Gelmeyen Köpekler İçin Çözüm Formülleri

Loading

‘GEL’ komutuna uymamak köpek sahiplerinin en çok suistimale uğradıkları konulardandır. Güvenilir bir geri çağırma için köpeğinize ‘gel’ komutunu çok iyi öğretmeniz gerekir ancak birçok köpek kayış bağlantısı olmadan uygulaması gereken bu komutu ya bilerek ya da sahiplerinden kaynaklı eksiklikler yüzünden dinlemezler. Köpeklerin güvenliği, kavgaları engellemek, kazaları ortadan kaldırmak, onlara daha fazla özgürlük vermek için son derece önemli olan ‘GEL’ komutu hakkında çözüm yollarımı ve detayları aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz. Umarım sizlere yardımı olur.

  • ‘Gel’ Yozlaşmış Bir Komut Olduysa Adını Değiştirin: Çoğu zaman köpek sahipleri ‘gel’ komutunu arka arkaya tekrarlarlar bu da komutun etkinliğini yitirip köpeğin gözünde yozlaşmasına neden olabilir. Bunu yenmek için en iyi yöntem  ‘gel’ yerine,   belirleyeceğiniz başka bir komut ile köpeğinizi çağırmanız dır.
  • Tekniğinizi Gözden Geçirin: Eğer köpeğiniz çağrınıza cevap vermiyorsa sorun belki de bizim ona doğru anlatamayışımızdan olabilir. Bunu değiştirmek için farklı beden hareketleri, farklı ses tonu ve farklı ödüller deneyebilirsiniz.
  • Lideri Takip Et Oyununu Oynatın: Alıp başını gitme eğilimindeki köpekler için bu yöntemi kullanın. Bunun için geniş alanda 10 metrelik bir kayışı köpeğinize bağlayın ve elinizde tutun, yürüyüşe başladığınızda sizi her geçtiğinde geri dönüp onun tersine hareket edin. Eğer takip etmek istemezse kayışı hafifçe çekin. Unutmayın;  köpeğiniz sizin ne yaptığınızı takip etmeye başladığında ‘gel’ komutuna daha kolay uyacaktır.
  • En Güzel Hediyeleri Çağrıldığında Geliyorsa Verin: Geri dönme sorunu olan köpeğinize eğitim yaptırırken sadece bu komuta özel en sevilen oyuncak ya da yiyeceği verin. Büyük bir zevkle kabul edeceği bir yiyecek ya da oynamaktan en çok keyif aldığı bir oyuncakla köpeğinizin gözünde yanınıza gelmenin değeri artacak ve köpeğinizin geri dönmesi kolaylaşacaktır.
  • Güvenli Yerlerde Çalışmaya Başlayın: Köpeğinizin dışarıdaki uyaranlara karşı zaafları varsa, örneğin başka bir köpek gördüğünde gitme, kedi gördüğünde kovalama ya da yüksek seslerden korkarak kaçma gibi eğilimlerde bulunuyorsa, ilk ‘gel’ çalışmalarını yapacağınız alanlar evinizin içi, bahçeniz, etrafı kapalı spor alanları gibi en güvenilir eğitim mekanları olsun. Buralardaki performansınız arttıkça köpeğinizle açık alanlarda eğitime başlayabilirsiniz.
  • Köpeğinize Sizden Uzaklaştığını Hissettirin: Çağrıldığında gelme sorunu olan köpeğinizin karşısında ‘gel’ komutunu verdikten sonra eğilip kollarınızı açarak beklerseniz, köpeğinize ondan uzaklaşıyormuş hissi doğurursunuz ve bu da size daha çabuk gelmesine sebep olur. Bir başka yöntem de bir yere, bir ağacın ya da bir arabanın arkasına gizlenerek ‘gel’ komutu vermektir. Böylelikle köpeğiniz yine sizden uzaklaştığını hissedip telaşlanmasına sebep olabilir; bu da siz çağırdığınız zaman gelmesini kolaylaştırabilir.
  • İş Köpekleri için Av Güdüsünden Yararlanın: İş köpeklerinin av güdüsü diğerlerine göre fazladır ve bu güdülerini çalıştırmak onlar için zevklidir. Bu özelliklerini ‘gel’ komutunu öğretmek için avantaja çevirebilir, köpeğinize av güdüsünü tetikleyen oyunlar öğretebilirsiniz. Örneğin ipli topu ya da ısırma barı ile oynatacağınız oyunlar av güdüsünü tetikleyeceğinden çağırdığınız zaman gelmesi onun için keyifli hale gelebilir. Çağırdığınız zaman yanınıza her geldiğinde onunla bu oyunları oynayın.
  • Uzaktan Kumandalı Eğitim Tasmalarını Kullanmak: Bu tip tasmaları profesyonel eğitim almamışsanız kullanmayın, bilinenin aksine uzaktan kumandalı eğitimin ilk kullanımı dikkat çekmek için düşük uyarımlar uygulamaktır. Kesinlikle çağırdığınız zaman gelmeyen köpeğinize ceza amaçlı kullanmayın, sizden korkmasına ya da hiç gelmemesine sebep olabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin size olan güveni de sarsılacaktır.
  • Sık Tekrar Her Zaman İyidir: ‘Gel’ sadece hafta sonu kır gezilerinizde uygulatmak için verdiğiniz bir komut olmasın, farklı mekanlarda ve sık aralıklarla yaptıracağınız tekrarlar ile çalışmak köpeğinizin eğitim performansını arttırarak istenilen pozitif sonuca ulaşmanıza yarar sağlar.
  • Liderliği Elden Bırakmayın: Lideri değilseniz köpeğiniz size niye gelsin! Bazı köpekler komutları bildiği halde uygulamaz. ‘Gel’ komutu da bunlardan biridir.
  • Her Çağırana Gitmesin: Köpeğiniz sizin köpeğiniz, başkasının değil! Eğitim verirken bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Örneklemek gerekirse kalabalık mekanlarda yaşayan köpeklerin, başkaları çağırdığı zaman gitmesini engellemek için  ‘gel’ komutuna alıştırma esnasında farklı ıslık, farklı komut adı gibi unsurlarla desteklemeniz faydalı olabilir. Kendisini çağıran bir yabancının yanına gitmek için yolun karşısına geçme eyleminde bulunan köpeklerin kazaya uğraması gibi, üzücü sonuçlarla karşılaşıldığına çok fazla şahit oluyorum. Ayrıca herkese giden köpeklerin kaçırılma, zarara uğrama, eğitiminin bozulması gibi sorunlarla karşılaşma riski vardır.
  • Geç Gelen Köpeğinizi Cezalandırmayın: Köpeğiniz geç geldiğinde sakın ona kızmayın, kendinize hakim olun! Unutmayın ne kadar çok kızarsanız, cezalandırırsanız çağrıldığında size gelmekten o kadar korkacaktır. Sakin kalmak ve geç kalmasının sebebi hakkında düşünmek en iyi yoldur.
  • Gelmeyeceğini Düşünüyorsanız ‘Gel’ Komutunu Kullanmayın: Köpeğiniz ‘gel’ komutunu tam olarak öğrenmediyse, liderlikle ilgili sorun yaşıyorsanız ya da stresli zaman ve mekanlarda sizi dinlemeyen bir köpeğiniz varsa buna bağlı olarak çağırdığınızda gelmeyecekse ‘gel’ komutu hiç kullanmayın. Bunu yaparak gelmeyen köpeğinize ‘Gel’ komutunu dinlememesini bir opsiyon olarak sunmuş olursunuz.
  • Her Zaman Aynı Beden Dilini Kullanın: Köpeğinizin dikkatini çekecek bir beden diliniz olsun, köpeklerin görsel öğrenim kapasiteleri olağanüstüdür. Doğru beden dili ile sesli ‘gel’ komutunuzu destekleyebilirsiniz. Örneklemek gerekirse köpeğinizi çağırırken kollarınızı ve bacaklarınızı açmanız hafifçe eğilmeniz ‘gel’ komutuna uygun bir beden dili olur.
  • Ses Tonu Önemlidir: Sesinizin tonu ‘gel’ eğitiminizin en önemli unsurudur. Sevecen ama aynı zamanda kararlı bir ses tonu en iyisidir. Sert sözel çağırışlar köpeğinizi korkutup size gelmemesini ya da daha kötüsü ürküp iyicene uzaklaşmasına sebep olabilir.
  • Panik Olmayın: Çağırdığınız zaman gelmeyen bir köpeğiniz varsa telaş yapmayın, sesinizde ki ve hareketlerinizde ki çaresizlik, kızgınlık ya da heyecan köpeğinizin sizi pasifize ettiğini gösterir. Köpekler bu tip hareketleri kullanma eğilimindedirler.
  • Referans Noktaları Verin: Birçok köpek fazla heyecanlıdır; yanınıza geldiğinde tam olarak nerede durması gerektiğini doğru biçimde anlatmazsanız etrafınızda durmadan dönmeye başlayabilir ya da karşınızda değil de arkanızda durabilirler. Bunu çözmenin yolu ise onlara yardımcı olmak için referans noktaları vermenizdir. Daima köpeğiniz tam karşınıza geldiği zaman bacaklarınızı açık ve ellerinizi birleşik tutun ki, köpeğiniz tam karşınıza gelsin hatta daha iyisi ‘otur’ komutunuz ile otursun. Bu sistemi doğru ve sürekli uygularsanız, çağırdığınız zaman karşınıza gelip oturan bir köpeğiniz olur.
  • Yavruyken Başlayın: En iyi sonucu almak istiyorsanız ‘gel’ eğitimine köpeğiniz yavru iken başlayın. Yavruluk döneminde size daha bağımlı olan köpeğiniz için çağırdığınızda gelmeyi öğretmek erişkin köpeklerle çalışmaktan daha kolay olacaktır.
  • Premack Yöntemini Uygulayın: Gel komutunu köpeğinizin yapmak istediği bir aktivitenin başına koyun. Örneklemek gerekirse önce ‘gel’, sonrasında yemek yemene izin vereceğim ya da önce ‘gel’ sonra seni dışarı çıkaracağım.
  • Serbest Bırakmadan Önce Güvenlik:  ‘Gel’ eğitimi yaptırdığınız köpeğinizle yüksek uyaranlı ya da alışık olmadığı bölgelerde çalışmaya geçiş yaparken, tasmasına hafif, sağlam ve uzun bir kayış takın; köpeğinizin çalışma performansını test edin.

Destek Alın: Yukarıdaki çözüm yolları, tavsiyelere bazı köpekler reaksiyon göstermeyebilir. Eğer sorunun kemikleşmiş olduğunu ya da çözmekte zorlandığınızı hissediyorsanız lokal bir Köpek Eğitmeni meslektaşımdan bilgi alın lütfen.

Saygılarımla…

Taner Gümüşgerdan / Profesyonel Köpek Eğitmeni

 

 

 

 

#kopekustasi #dogtrainer #özelköpekeğitmeni #özelköpekeğitimi #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #evdeköpekeğitimi #yerindeköpekeğitimi #köpekdostu #köpekaşkı #yavruköpek #köpekoteli #köpekdostuotel #özelders #köpekler #eğitim #tgdogtraining #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #özelders #köpekler #eğitim #veteriner #veterinerhekim #antalya  #izmir #ankara  #istanbul #siberianhusky #goldenretriever #rottweiler #pug #frenchbulldog #cavalierkingcharles #chowchow #akita #shihtzu #malinois #doberman #bulldog #schnauzer #poodle #labradorretriever #germanshepherd #pomeranian  #samoyed #istanbul #dogs #hunde #seyahat #gezi #kamp #dağlar #göl #deniz #doğa #tatil #camp #mountain #campervan #camperlife #vanlife #trip #travelwithdogs #nature #trekking #holiday

köpek ustası, dog trainer, özel köpek eğitmeni, özel köpek eğitimi, köpek eğitimi, köpek eğitmeni, evde köpek eğitimi, yerinde köpek eğitimi, köpek dostu, köpek aşkı, yavru köpek, köpek oteli, köpek dostu otel, özel ders, köpekler, eğitim, tg dog training, köpekler eğitim, veteriner, veteriner hekim, antalya,  izmir, ankara,  istanbul, siberian husky, golden retriever, rottweiler, pug, french bulldog, cavalier king charles, chow chow, akita, shihtzu, malinois, doberman, bulldog, schnauzer, poodle, labrador retriever, german shepherd, pomeranian, samoyed, dogs, hunde

Leave a Reply