Köpeklerin Agresyon Göstermelerinin Başlıca Sebepleri ve Çözüm Önerilerim

Loading

Agresyon mutlaka rehabilite edilmesi gereken bir sorundur. Çözümü içinde lütfen profesyonel destek alın. Merhabalar, önce bu uyarıyı yaparak başlamak istedim. Normalde böyle bir giriş yapmadığımı bilirsiniz. Köpeğiniz ile yaşadığınız sorunları kendi kendinize çözebilmeniz için yazılarımı hazırlıyorum. Ancak sonucunda size, köpeğinize, çevrenizdeki insanlara ya da diğer hayvanlara zarar getirebilme riskinin yüksekliğinden dolayı agresyon amatörlerin en son müdahale etmesi gereken bir konudur. Bu sorunu olanlar lütfen dikkatli okuyalım ve önlemlerimizi buna göre alalım.

  • Genetik Özelliklerden Kaynaklanan Agresyon: Karakter yapısının sertliği, tahammülsüzlüğü, uyumsuzluğu, savaşçı yapısının olması genetik özellik olarak diğer nesillere aktarılır. Bu tip köpekler yaşamları boyunca karşılaştıkları sorunları çözmek için agresyonu kullanabilirler.
  • Çözüm Önerim: Irk seçimi konusunda dikkat etmeniz gerekir. Eğer amatörseniz ya da ilk defa köpek sahibi olacaksanız agresif olabilen ırklardan uzak durmak en iyi yöntemdir. Yaşam koşulunuz için uygun ırklar seçmek, köpeğin bu özelliğini iyi bilen dürüst üreticilerden ya da barınaklardan köpeğinizi seçebilirsiniz. Agresyona meyilli bir köpek edindiğinizi düşünüyorsanız eğitmeniniz den destek alın, bu sorunu büyümeden kontrol altına almanızı sağlar. Doğru oluşturulmuş yavru ana sınıfları ve sosyalizasyon programları da çözüm konusunda başvuracağınız yöntemlerdir.
  • Korkudan Kaynaklanan Agresyon: Ürkmek köpeğin kendini tehdit altında hissetmesine sebep olabilir. Bu da onların agresyon göstermesine neden olabilir. Bu köpekler arasındaki en yaygın agresyondur.
  • Çözüm Önerim: Köpeğin korkularının doğru tespiti en önemli noktadır. Korku kaynağı için duyarsızlaştırmayı(köpeği agresyona iten koşullara ufak dozlar halinde alıştırmak), karşıt şartlandırmayı(agresyonu tersine çevirmek için ani şaşkınlık ve iyi hisler uyandırmaya çalışmak), doğru teşvik yöntemlerini(sakin zamanları ödüllendirmek) ve korku duyduğu şeye karşı güven duymasını sağlayacak egzersizler yaptırmanızı tavsiye ederim. Yavru köpekler için doğru sosyalleşme ise altın kuralınız olmalıdır.

    Rozy’e bu pozu için teşekkür ediyoruz. Çok taciz ettik kendisini 🙂
  • Anlaşılamamaktan Kaynaklı Agresyon: Anlaşılmamak köpeği strese sokabilir. Köpeklerin beden dilini iyi okuyamayan çocuklar ve yetişkinler köpeklerin agresyon göstermesine sebep olabilir. Sevilmek istemeyen köpeğin kendini geri çekmesini anlamadan üstüne gitmek onu sinirlendirebilir.
  • Çözüm Önerim: Tanımadığınız köpeklerle iletişim kurarken dikkatli olanız gerekir. Eğer köpeklerin beden dilini bilmiyorsanız ya da yeterince tecrübeniz yoksa kendinizi bu konuda bilgilendirin. Çocuklar köpeklerin bu agresyonundan erişkinlere oranla daha çok maruz kalır. Çocuklarınızın köpekler ile olan iletişimlerinde her zaman ebeveyn kontrolünü sağlayın.
  • Sahiplenmeci Agresyon: Köpekler dışarıdan gelen etkenlere karşı kendini, sahibini veya nesneyi korumak için agresyon gösterebilir.
  • Çözüm Önerim: Köpeğinizi ilk aldığınız andan itibaren ‘her şey sahibinindir’ kuralını uygulamak en iyi sonucu almanızı sağlar. Bu yöntem dahilinde eviniz, bahçeniz, motosikletiniz ya da çocuğunuzun akülü arabasının size ait olduğunu empoze ederseniz kendine ait savunulacak bir şey bırakmamış olursunuz. Bazı köpekler ise evdeki çocukları sahiplendiği için iyi anlaşsa da, eve gelen diğer çocuklara karşı agresif tutum izleyebilirler. Bu köpekleri rehabilite etmek, sosyalleştirmek ve sıkı itaat altında tutmak gerekir.
  • Öz Güvensizlikten Kaynaklanan Agresyon: Bazı sahiplerin bilmeden köpeklerini korumak adına yanlış tutumları özgüven sorunlarına yol açar. Daha kötüsü ise köpeklerin bu sorunla başa çıkabilmeleri için agresyonu tercih edebilmeleridir. Karşıdan yaklaşan diğer köpekleri gören sahibin yolunu değiştirmesi kendi köpeği tarafından bunun köpeklerden korkulması gerektiği çünkü sahibinde korktuğunu öğrenmesine sebep olabilir. Buda sahibine olan güveninin sarsılmasına ve bir daha ki sefere köpek gördüğü zaman agresyonla onları uzaklaştırmanın iyi bir çare olacağına karar vermesine yol açabilir.
  • Çözüm Önerim: Lider eksikliği köpeği tereddütlü davranmaya itecektir. Köpeğinize doğru davranışları kazandırabilmek için önce siz özgüvenli model olmayı öğrenin. Köpeğinizin ebeveyni sizsiniz, doğada bu rolü sürü lideri oynar ve genç köpeklere yol gösterme görevini üstlenirler.
  • Öğretilmiş Agresyon: Güvenlik amacı için eğitilen köpeklerde görülen agresyondur. Görev köpeklerinin agresyonu aldıkları eğitimler sonucunda bilerek arttırılır.
  • Çözüm Önerim: Polis memurları, askeri personel ya da güvenlik görevlilerinin yanında bulunan bir köpekle yakın temasa girmeyin, uzak durmak en iyi korunmadır. Unutmayın bu iş için eğitilen görev köpekleri profesyonel ısırıcılardır ve sahip oldukları meslek gereği yabancılara karşı toleransları düşüktür.
  • Ağrı-Acı Sebepli Agresyon: Birçok köpek normalde sakinken ağrıyan bölgesini sakınmak için sertleşebilir ve uyarısını agresyon yolu ile gösterebilir.
  • Çözüm Önerim: Hasta olduğunu ya da yaralandığını düşündüğünüz köpeklere yaklaşırken en güvenli yol ona ağızlık takmaktır. Unutulmamalıdır ki kendi köpeğiniz bile canı yandığı için istemeden de olsa size zarar verebilir.
  • Nedensiz Agresyon(İdiopatik): Nedensiz, zamansız, amaçsız gelişen agresyondur. Köpek öfke patlaması yaşar ve kimi zaman ısırma şeklinde etrafına kimi zaman da kendine zarar verebilir.
  • Çözüm Önerim:  Veteriner hekiminiz tarafından uygun görülen sakinleştirici ilaç verilmesi ve ataklarda köpeği yalnız bırakmak sizin için en güvenli yoldur.
  • Sürü İçinde Öğrenilmiş Agresyon: Grup halinde yaşayan köpeklerde görülen agresyondur. Agresif bireyin grubun diğerleri tarafından taklit edilmesi ile ortaya çıkar. Sokakta hayat bulmaya çalışan köpeklerde ya da çoklu yaşayan aile köpeklerinde gözlemlenir.
  • Çözüm Önerim: Döngünün ortadan kalkması için agresifliği en yüksek birey/bireylerin rehabilitasyonunu hedef almalısınız.
  • Baskın Agresyon(Dominant): Bu agresyonun ortaya çıkmasında temel olarak iki sebep vardır. Bunlardan ilki köpeğiniz gerçekten lider ruhludur ve bunu göstermek için bazı zamanlarda agresyon gösterebilir, ikincisi ise sahiplerinin yetersiz liderlik vasıfları sayesinde üstünlük kurmak ve kendi statüsünü arttırmak için, bu köpekler agresyonu tercih edebilirler. Baskın agresyona sahip köpekler istedikleri ya da istemedikleri şeyleri yaptırmak için sahiplerine, eve gelen misafirlere ya da diğer köpeklere karşı saldırgan tutum sergileyebilirler.
  • Çözüm Önerim:  Liderliğinizi yeniden gözden geçirmeniz ve kuvvetlendirmeniz gerekir. Seçim şansı vermemek en etkili yoldur, sizi dinlemesini sağlayacak iyi bir itaat eğitimi vermek ve kısırlaştırmakta bu agresyon ile başa çıkmada yardımcınız olacaktır.
  • Bölgesel Agresyon: Bazı köpekler kendilerini ait yerleri koruma konusunda agresyonun işe yaradığını öğrenmiştir. Sürekli bağlı, kapatılarak tutulan ve sadece bahçede yaşamaya zorlanmış köpekler, dar bir alanda yaşadıklarından bulundukları bölgeyi daha sert bir biçimde korurlar. Sosyalleşmemiş olacaklarından, tanımadıkları şartları tehdit olarak algılarlar. En sık yaralanmaların yaşandığı agresyon türlerinden biridir.
  • Çözüm Önerim: Özellikle içinde köpek bulunabilecek bahçelere yaklaşırken dikkat edin. Zincirle bağlanan köpeklere yaklaşmayın çünkü bu köpeklerin birçoğu bağlı kalmaktan dengesiz hareketler sergileyebilirler, agresyon ise bu tür köpeklerin en çok tercih ettikleri yolların başındadır. Sokaklarından geçerken sizi tehdit eden köpekler için de onlara sırtınızı dönmemenizi, direkt göz teması kurmamanızı ve mümkün olabildiğince sakin kalmanızı tavsiye ederim. Koşmadan, kaçmadan yavaş ama kararlı adımlarla oradan uzaklaşmak en iyi yoldur.
  • Erkekler Arasındaki Agresyon: Erkek köpekler çiftleşme hakkı ya da dişileri etkilemek için agresyon gösterebilirler. Bu agresyon türü kimi zaman ciddi yaralanmalar yaratabilir.
  • Çözüm Önerim: Testosteron kaynaklı olan bu agresyon veteriner hekiminiz tarafından yapılan kısırlaştırma sonrası büyük oranda gerileyebilir ancak zamanlamaya dikkat edin çok geç kaldığınız takdirde agresyon testosteron’dan bağımsız, kanıksanmış davranışa dönebilir. Bir diğer noktada kavga eden erkek köpeklerini ayırmaya çalışırken sahiplerin heyecana yenik düşen köpekleri tarafından ısırmalarıdır. Önlemeci çözüm olarak bu tip köpeklere tam rehabilite olana kadar ağızlık takmakta işe yarar. Savunma ve saldırı işlevini yitiren köpekler daha sakin olurlar.
  • Av Güdüsünün Tetiklediği Agresyon: Köpekleri yönlendiren güdülerden biri olan av güdüsü, takip etme, yakalamak için atılmayı ve ısırmayı kapsar. Bu güdüye kendilerini kaptıran köpekler kovaladıkları şeylere karşı agresyon geliştirebilirler. Çoban ve Terrier tarzı köpekler bu konuda en fazla sorun sahibi olanlardır. Kontrol ve kovalama istemleri sonunda evcil hayvanlara, diğer köpeklere hatta çocuklara bile zarar vermesine yol açabilir.
  • Çözüm Önerim: Davranış modifikasyonu en çok tavsiye ettiğim yöntemdir. Bu güdüyü yok etmeye çalışmaktansa farklı yerlere çekmek çok daha akılcıdır. Kedileri, pizzacıyı veya kuryeyi kovalayan bir köpeğe, kovalaması için ipli-top ya da oyuncaklar ile oynamayı alıştırdığınız takdirde, hem köpeğinizin ihtiyacını karşılamış hem de dikkatini istenmeyen av güdüsüne dayalı agresyondan uzak tutmuş olursunuz. Sıkı tutacağınız itaat eğitimi de size bu konuda destek olur.
  • Yavruları Olan Annenin Gösterdiği Agresyon: Annelik dönemi birçok dişi köpeğin davranışlarının değişmesine sebep olabilir. Sakin köpekler bile bu dönemde hormonları ve güdüleri yüzünden yavrularına yaklaşan insan ve diğer canlılara karşı agresyon geliştirebilirler.
  • Çözüm Önerim: Hem anne hem de yavrular için en iyisi onlardan uzak durmaktır. Yaklaştığınızda size saldırmaya çalışan köpekler aynı zamanda sinirlendiklerinden yavrularına istemeden de olsa zarar verebilmektedir. Bunlardan en sık karşılaşılan ise yavrularını bu stresli zaman da ezebilen annelerdir.
  • Yiyecek Agresyonu: Hayatta kalma güdüsünün getirisi olan yiyeceğe değer verme ve koruma istemi bazı köpeklerde yiyecek agresyonunu getirir. Bu yabancılara, sahiplere hatta diğer köpeklere saldırma şeklinde gelişen bir hal alabilir.
  • Çözüm Önerim: Yavruluk döneminden itibaren köpeğinizin mama kabına dokunma egzersizi yapabilirsiniz. Bir diğer yöntemde değiş-tokuş yöntemidir. Mamasını bırakan köpeğinize daha lezzetli yiyecekler sunarsanız hem mamasının değerini düşürmüş hem de size karşı olan tutumunu değiştirmiş olursunuz.

Mutlaka Destek Alın: Lokal bir Köpek Eğitmeni meslektaşımdan profesyonel destek alın lütfen.

Saygılarımla…

Taner Gümüşgerdan / Profesyonel Köpek Eğitmeni

 

 

 

 

#kopekustasi #dogtrainer #özelköpekeğitmeni #özelköpekeğitimi #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #evdeköpekeğitimi #yerindeköpekeğitimi #köpekdostu #köpekaşkı #yavruköpek #köpekoteli #köpekdostuotel #özelders #köpekler #eğitim #tgdogtraining #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #özelders #köpekler #eğitim #veteriner #veterinerhekim #antalya  #izmir #ankara  #istanbul #siberianhusky #goldenretriever #rottweiler #pug #frenchbulldog #cavalierkingcharles #chowchow #akita #shihtzu #malinois #doberman #bulldog #schnauzer #poodle #labradorretriever #germanshepherd #pomeranian  #samoyed #istanbul #dogs #hunde #seyahat #gezi #kamp #dağlar #göl #deniz #doğa #tatil #camp #mountain #campervan #camperlife #vanlife #trip #travelwithdogs #nature #trekking #holiday

köpek ustası, dog trainer, özel köpek eğitmeni, özel köpek eğitimi, köpek eğitimi, köpek eğitmeni, evde köpek eğitimi, yerinde köpek eğitimi, köpek dostu, köpek aşkı, yavru köpek, köpek oteli, köpek dostu otel, özel ders, köpekler, eğitim, tg dog training, köpekler eğitim, veteriner, veteriner hekim, antalya,  izmir, ankara,  istanbul, siberian husky, golden retriever, rottweiler, pug, french bulldog, cavalier king charles, chow chow, akita, shihtzu, malinois, doberman, bulldog, schnauzer, poodle, labrador retriever, german shepherd, pomeranian, samoyed, dogs, hunde

 

 

 

 

Leave a Reply